De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Musicalzomer: Edinburgh Fringe Festival

Foto: Sanne Thierens

Augustus is de tijd van het beroemde Edinburgh Fringe Festival. Hier worden de nieuwste voorstellingen uit alle genres aan het publiek getoond. Daaronder zijn ook heel wat musicals. Kaartjes koop je voor een schijntje; nog goedkoper zijn ze als je student bent. Overweldigd door het aanbod? Deze tips helpen je bij het kiezen.

Persuasion

Op het Fringe Festival zie je niet alleen experimenteel theater en moderne voorstellingen, maar ook een ware klassieker. Deze roman van Jane Austen is in Edinburgh te zien als musical – met live kamermuziek! Ierse dansers zijn ook inbegrepen.

The 25th Annual Putnam County Spelling Bee

Zes overenthousiaste jongeren doen hun best om de jaarlijkse spelwedstrijd te winnen. Natuurlijk leren ze hierbij een wijze les: winnen is niet alles, en verliezen maakt jou nog geen verliezer. De musical won de Tony Award voor Best Book of a Musical. Reden genoeg om te gaan kijken.

Barnum

Barnum was de eerste musical die Joop van den Ende produceerde, back in the eighties. Heb je de musical destijds gemist, of was je simpelweg nog niet geboren, dan krijg je nu een herkansing in Edinburgh. Deze productie, uitgevoerd door het Forth’s Childrens Theatre, vertelt het verhaal van circusdirecteur P.T. Barnum.

Pippin

Lang voordat Wicked ten tonele verscheen, schreef Stephen Schwartz een andere musical: Pippin. In de musical vertelt een groep artiesten het verhaal van de prins Pippin, en zijn queeste naar een uitzonderlijk leven. Pippin deed het goed op Broadway: de musical won vijf Tony Awards in de jaren zeventig, en vervolgens nog vier in de revival van 2013.

Sunshine on Leith

Als je in Edinburgh bent, mag je deze musical niet missen. Hij gáát immers over Edinburgh en een familie die leeft in die stad, met alle daarbij behorende perikelen. Meer weten? Bekijk dan de gelijknamige film uit 2013.

[title of show]

Van Off-Broadway naar Broadway: deze musical kreeg het voor elkaar. [title of show] gaat over twee gasten die, met hulp van twee vriendinnen, een musical schrijven. En waarom ook niet? Deze show-within-a-show is een hilarische eenakter die wordt opgevoerd door een nieuwe theatergroep. Kijken dus.

Musical of Musicals (The Musical!)

Een bezoekje aan een musical kan naast leuk ook leerzaam zijn. Bij Musical of Musicals (The Musical!) werk je meteen aan je repertoirekennis. In deze musical wordt ons favoriete genre flink op de hak genomen. Men neme een plot (‘ik kan de huur niet betalen’) en wikkele het in vijf verschillende, typische musicalstijlen: die van Rodgers & Hammerstein, Stephen Sondheim, Jerry Herman, Andrew Lloyd-Webber en Kander & Ebb.

The Pirates of Penzance

Deze Gilbert & Sullivan-show, die het houdt tussen musical en lichte opera, heeft een onmogelijke plot, maar vormde wel het begin van het musicalgenre. Reden om te gaan kijken dus, en te werken aan je repertoirekennis (deel twee).

29 juli 2015, 21:09

Deel: