De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Reportage: From Broadway to Breda

Zondag 15 november werd met veel taart, slingers, muziek, film en theater het 20-jarig jubileum van Chassé Theater in Breda gevierd. Speciaal hiervoor kwamen bekende musicalsterren bijeen voor een eenmalig intiem concert. Simone Kleinsma, Pia Douwes, Willemijn Verkaik, Stanley Burleson en René van Kooten brachten een wervelende show op de planken: From Broadway to Breda.

Zo wekte Simone Kleinsma Norma Desmond weer even tot leven met een prachtige vertolking van “Met één blik” (Sunset Boulevard). (Deze vakvrouw had overigens best wat vaker ten tonele mogen verschijnen.) Die andere topper, Pia Douwes, zong al vroeg in de show de tranentrekker “Mijn Droom” (Les Misérables) en kwam daarmee recht je hart binnen. Ook de Elisabeth-medley samen met Stanley Burleson was een pareltje. Burleson schitterde niet alleen als een ijskoude, doordringende Dood, maar mocht op meerdere momenten in de show laten zien hoe goed hij kan dansen; een genot voor het oog. Uiteraard mocht met Willemijn Verkaik in de line-up “Defying Gravity” (Wicked) niet ontbreken. Verkaik zong het nummer in de taal van elk land waar zij de rol van Elphaba heeft gespeeld; Duits, Nederlands en Engels.

From Musicals in Concert to Breda?

Nu denkt u na het lezen van de eerste alinea wellicht: ‘Goh, dit lijkt verdacht veel op Musicals in Concert. Nou, dat klopt. De opzet van From Broadway to Breda was grotendeels gelijk, maar dat mocht de pret niet drukken; From Broadway to Breda kende genoeg bijzondere momenten. Het absolute hoogtepunt was René van Kooten die “Gethsemane” (Jesus Christ Superstar) ten gehore bracht: puur en gevoelig. Van Kooten leefde zich helemaal in en bracht het verhaal van dit nummer geloofwaardig over op het publiek – dat voelde de onmacht en verbijstering en zat op het puntje van haar stoel. Een kippenvelmoment!

Energie

De musicalsterren werden begeleid door een liveband onder leiding van Eric van Tijn en enkele backing vocals. Ook de dansers van Lucia Marthas verdienen een compliment; ze straalden en de energie en het plezier spatten er zichtbaar vanaf. Iedereen tot op het hoogste balkon toe zat zichtbaar te genieten van dit spektakel. Een 1,5 uur durende show was voor de meesten zelfs behoorlijk aan de korte kant; van deze grote musicalsterren krijg je immers nooit genoeg!

Complimenten voor Chassé

Een grote hoeveelheid complimenten was er ook van de artiesten richting het Chassé Theater. Deze sterren komen graag voor hun optredens naar Breda en waren wel te spreken over het theater. Enkele uitspraken over het theater: ‘gezellig’ (ze zijn hier tenslotte in Brabant), ‘thuiskomen’, ‘een fijne plek om tot rust te komen’, ‘gastvrij’, ‘vriendelijk personeel’ en, ook niet onbelangrijk: ‘goede koffie!’ Ook de unieke thema-kleedkamers in het Chassé werden genoemd. Dit alles mag bevestigen dat het Chassé Theater na 20 jaar zijn plekje in de Nederlandse theaterscene meer dan verdiend heeft, en zonder twijfel een mooie toekomst tegemoet gaat.

16 november 2015, 10:10

Deel: