De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Achtergrond: Sondheim in Nederland

Wart Kamps gaat een rol spelen in een nieuwe productie van Into the woods, die voor 2017 gepland staat. Ook Elise Schaap zal in deze musical te zien zijn. Dat zegt Kamps in een interview met Het Parool. Into the woods is de achtste Sondheim-musical die dit decennium in Nederland te zien is. Hoe zit het eigenlijk met de aandacht voor Sondheim in het Nederlandse musicallandschap?

De eerste Sondheim-musical die Nederland aandeed was Gypsy in 1976, op de voet gevolgd door 'n Maagd op je dak (origineel: A funny thing happened on the way to the forum) in 1977. In de tweede helft van de jaren tachtig werden achtereenvolgens Merrily we roll along (1985), Company (1986) en A little night music (1987) geproduceerd in Nederland.

Het aantal Sondheim-musicals per vijf jaar:

Koninklijk Ballet van Vlaanderen brengt Sondheim naar Nederland

De grote vlaag aan Sondheim-musicals die vervolgens naar Nederland kwam, was afkomstig van de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Dit gezelschap bracht de musicals West Side Story (1990), Company (1999), A little night music (2001), Merrily we roll along (2004, en het niet eerder geproduceerde Follies (2000). Intussen was ook Joop van den Ende ten tonele verschenen met Sweeney Todd (1993) en West Side Story (1996). In 2003 bracht Stichting Op naar het Bos voor het eerst de musical Into the woods, en werd hetzelfde jaar tijdens de Parade de musical Assassins gespeeld.

Sondheim in M-Lab

Hernieuwde aandacht voor Sondheim kwam van Theater M-Lab. In 2007 bracht het productiehuis Into the woods, die in 2010 op nationale tour ging, en het nog niet eerder geproduceerde Sunday in the park with George (2009). In 2010 stelde Paul Eenens voor M-Lab Sondheim in Songs samen, en datzelfde jaar produceerde het laboratorium voor muziektheater A funny thing happened on the way to the forum.

Recente Sondheimproducties

Sindsdien richten verschillende producenten zich op Sondheim's werk: Het Koninklijk Concertgebouw produceerde ter gelegenheid van haar jubileum de musical West Side Story, Esther Maas richtte een productiebedrijf op om Putting it together te kunnen produceren, en de Reisopera bracht Sweeney Todd. Dit seizoen brengt Opus One een nieuwe versie van Sweeney, en in 2017 kunnen we een nieuwe Into the woods verwachten - met Wart Kamps en Elise Schaap.

12 januari 2016, 15:03

Deel: