De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Online kijktip: Sunday in the Park with George

Foto: Marie-Noƫlle Robert

Wie deze musical van Stephen Sondheim een paar jaar terug gemist heeft in Theater M-Lab, kan zijn hart ophalen: de productie van het Franse Théâtre Châtelet werd opgenomen voor Mezzo HD en staat online. Het theater is niet het eerste de beste, maar een gesubsidieerd productiehuis dat musicals brengt en op die manier een brug slaat tussen kunst en entertainment. Nederland kan aan Châtelet een voorbeeld nemen.

Sunday in the Park with George is één van de producties in een lange lijst van musicals die het theater de afgelopen tien jaar geproduceerd heeft. Zo konden bezoekers van het theater zich verheugen op Singin’ in the Rain, The King and I, The Sound of Music, Sweeney Todd en Kiss Me, Kate. Sommige Châtelet-producties zijn zo’n succes dat ze verder spelen in Amerika, zoals An American in Paris. Maar wat Théâtre du Châtelet vooral zo bijzonder maakt, is dat het een gesubsidieerd theater is dat musicals op de planken brengt. Hebben we zoiets al in Nederland? Sinds de sluiting van M-Lab niet, geloof ik, en dat kwam qua grootte lang niet bij het Parijse theater in de buurt.

Gesubsidieerd theater

Omdat het Théâtre du Châtelet gefinancierd wordt door de stad Parijs, zijn de omstandigheden perfect, vertelt regisseur Jean-Luc Choplin aan de National Public Radio: ‘een producent die met ons komt werken hoeft niet voor het theater te betalen. Het is er samen met al het personeel. We maken sets en kostuums voor een concurrerende prijs omdat we geen indirecte kosten hebben. Er is tijd om te repeteren zonder dat je er voor hoeft te betalen. Voor producenten is dat een groot voordeel.’

Brug tussen kunst en entertainment

Maar de grote kracht van Châtelet is dat het voor musical dúrft te kiezen. Choplin legt uit dat het theater dient om een brug te slaan tussen kunst en entertainment. ‘We doen dingen die populair en verfijnd zijn, en ik denk dat we ze op een slimme manier doen, met een soort Parijse elegantie.’ Daarmee bewijst het theater des te meer dat kunst en entertainment hand in hand kunnen gaan. Hoor je de Nederlandse theaterpuriteinen al denken: ‘musical, kúnst?’ Maar kom op, als het in Frankrijk kan, waar tot een paar jaar terug nauwelijks musicals te zien waren, kan het ook in musicalland Nederland. Frank Sanders stelde het al voor: ‘geef de helft van de subsidie die naar opera gaat aan een musicalproductie’. Ideetje?

Lees verder over de musicals van Théâtre du Châtelet in het artikel “American Musicals Are So Popular In Paris, They're Coming Back To The U.S.”.

Over Sunday in the Park with George

Sunday in the Park with George uit 1984 gaat over schilder Georges Seurat en is geïnspireerd op diens schilderij “Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte”. De musical is eenmaal in Nederland te zien geweest, namelijk in 2009, toen Alex Klaasen de hoofdrol speelde in de productie van M-Lab. In 2013 produceerde het Parijse Théâtre du Châtelet haar versie, geheel in het Engels en met internationale cast, met Julian Ovenden in de hoofdrol.

16 februari 2016, 00:12

Deel: