De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Musicalzomer: Duitsland

Foto: Carsten Frenzl

Duitsland is de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders. Niet zo gek, want je hebt er prachtige natuur, mooie oude steden en lekker eten. Ook wat musicals betreft kan Duitsland er wat van; zo wordt de stad Hamburg de musicalhoofdstad van Europa genoemd. Ben je tijdens je vakantie in de buurt van deze of een andere Duitse stad en heb je nog een avond vrij, dan wil je natuurlijk graag een musical bezoeken. Daarom: een lijstje van wat er te zien is.

Elisabeth das Musical (Linz)

Wat Les Misérables is voor Londen, is Elisabeth voor Oostenrijk: een soort ‘musical der musicals’. Alleen al de showstopper ‘Ich gehör nur mir’ (‘Mijn leven is van mij’) is een reden om deze musical te gaan zien. Deze zomer is de musical in Duitsland te zien. Grijp dus zeker je kans en ga kijken naar deze Duitstalige versie - want dat ie in de oorspronkelijke taal wordt gespeeld, geeft het geheel toch wat extra's.

Rocky - das Musical (Hamburg)

Deze boksmusical, naar de film met Sylvester Stallone, moest Joop van den Ende’s uit Europa afkomstige Broadwayhit worden. Helaas was de musical in Amerika geen succes, maar in Hamburg is hij alweer bijna drie jaar te zien. Op 19 augustus wordt de laatste voorstelling gespeeld, dus wees er snel bij als je deze musical nog wilt zien.

Starlight Express (Bochum)

Deze rolschaatsmusical is een van de Andrew Lloyd Webber-producties die Nederland niet haalde. In Duitsland daarentegen is het een succesnummer. De productie staat al sinds 1988 in het speciaal gebouwde Starlight Express Theater in Bochum. De musical speelt zich af in de droomwereld van een kind, wiens speelgoedtrein tot leven komt. En tsja, treinen, dus: rolschaatsen.

Der Hauptmann von Köpenick (Berlijn)

Van kruimeldief tot cultfiguur: zo zag de carrière van oplichter Wilhelm Voigt er uit. In het begin van de twintigste eeuw wist hij 4000 mark in de beslag te nemen door zich voor te doen als de Hauptman von Köpenick. Voigt werd uiteindelijk opgepakt, maar de keizer vond zijn verhaal wel vermakelijk en verleende Voigt gratie. In Berlijn zie je deze zomer een musical over Voigt. Extra leuk: de voorstelling vindt plaats in een openluchttheater. Regent het? Geen probleem, dan krijg je een gratis regencape.

Hinterm Horizont (Berlijn)

Ben je in Berlijn, dan kan je niet om Hinterm Horizont heen – niet voor niets wordt deze voorstelling ‘das Berlin-Musical’ genoemd. De jukeboxmusical over en met muziek van Udo Lindenberg speelt zich af aan de vooravond van de val van de Berlijnse muur. Deze musical brengt je meteen iets bij over de Duitse geschiedenis – een mooi excuus om te gaan kijken.

Tarzan (Stuttgart)

Deze succesvolle Disneymusical ligt nog vers in ons geheugen; maar liefst twee jaar achter elkaar was de musical in Scheveningen te zien. Ook in Duitsland doet de musical het goed. De productie in Stuttgart krijgt binnenkort een Nederlands tintje: Willemijn Verkaik zal de rol van Kala gaan spelen. Reden genoeg om de musical dus toch nog een keer te gaan bekijken.


Foto: ING Nederland

21 juli 2015, 20:08

Deel: