De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Theater M-Lab sluit haar deuren

Foto: Michael Coghlan

Theater M-Lab in Amsterdam sluit eind dit jaar haar deuren. Nadat het rijk in 2013 haar subsidie stopzette, bleef dit jaar ook de subsidie van gemeente Amsterdam uit. Nu ook de VandenEnde Foundation haar subsidie terugtrekt, is het bestaan van M-Lab financieel niet langer haalbaar.

De VandenEnde Foundation laat weten dat het ondersteunen van M-Lab 'niet langer bij haar doelstellingen past'. In 2007 werd het M-Lab mede op initiatief van Joop van en Ende opgericht. Vanaf het begin heeft de VandenEnde Foundation M-Lab gesponsord. Nu komt aan die sponsoring dus een eind. Directeur Hidde Meijer geeft aan met 'allerlei producenten en fondsen gesprekken gevoerd' te hebben, maar helaas bleef de steun uit. Meijer zegt dat M-Lab zonder steun niet kan bestaan, en dus het besluit is genomen het theater te sluiten.

In M-Lab stond ontwikkeling centraal: zowel van talent als van nieuwe, Nederlandse producties (onder directeur Sieta Keizer). Met de komst van Hidde Meijer in 2014 verscheef de focus naar het produceren van internationale producties zoals The Last 5 Years en RENT, die vanavond in reprise gaat. Tot de meest succesvolle producties van M-Lab behoren Urinetown (2010) en Into the woods (2007) - die beide een vervolg kregen in de vorm van een nationale tour - The Wild Party (2011) en Sunday in the park with George (2009). Musicals afkomstig uit M-Lab wonnen de afgelopen jaren 12 Musical Awards.

In De Volkskrant sluit Meijer af met: 'Een soort M-Lab is echt keihard nodig om vanaf onderop voor vernieuwing te zorgen.' Laten we hopen dat die vernieuwing er komt, maar tot die tijd rouwen we om het weggaan van dit mooie, inspirerende theater; die broedplaats voor talent.

Bron: De Volkskrant

8 oktober 2015, 08:08

Deel: