De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Das Mädel von MOZART!: De rol van de Swing

Floor Krijnen speelt vanaf eind september in de Weense productie van MOZART! Das Musical. Deze musical, van de makers van Elisabeth, vertelt over het leven van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. In de columnserie "Das Mädel von Mozart" vertelt Floor over haar belevenissen voor en achter de schermen.

24 september 2015. Première van MOZART! Das Musical. Al maandenlang wordt er naar dit moment toegewerkt. Tot op de laatste dag zijn er hele choreografieën veranderd, kostuums aangepast en zangpartijen gewisseld. De spanning stijgt, in de wandelgangen worden nog snel de laatste pasjes geoefend en beginnen bij iedereen de gezonde zenuwen door het lijf te gieren. Hoe zal de show worden ontvangen? Krijgen we een staande ovatie? Zal ik de nieuwe choreo nog wel weten straks? En ook zeker niet onbelangrijk voor de vrouwen onder ons: welke jurk trek ik straks aan?!

Ja, de première wordt gezien als de belangrijkste voorstelling van de hele musical, en iedereen kijkt uit naar dit moment - wat ik eigenlijk best wel jammer vind, want het is pas de eerste officiële show en daarna gaat alles indalen en kan de show echt goed worden. Maar goed, iedereen had er zin in. Iedereen, behalve de Swings. Want wij zaten gedurende de hele show in de kleedkamer en moesten ons 3 uur zien te vermaken totdat we niet meer op de bühne geroepen konden worden voor iemand die plotseling was uitgevallen. Ik heb het geluk dat ik een vrouw ben, 3 uur lang bezig zijn met haar en make-up voor de perfecte première-look is geen straf voor mij!

Met Linda Veenhuizen (midden) en Anne-Marijn Smulders (rechts), ook van Fontys Muziektheater

Dat is helaas de andere kant van het Swing-leven. Ik wacht erg veel, stiekem hopend dat iemand uitvalt zodat ik ook de bühne op mag, maar tegelijkertijd wil je natuurljk niet dat iemand zich blesseert of ziek wordt. Het spreekwoord luidt dan wel ‘De één z’n dood is de ander zijn brood’, maar dat neem ik liever niet zo letterlijk...

Veel mensen vragen mij Welke rol speel je nou eigenlijk? en eerlijk gezegd kan ik daar niet zo goed antwoord op geven. Ik speel alle rollen? Of geen enkele? Dus voor degenen die niet precies weten wat Swing zijn inhoudt, het komt hierop neer:

In een cast heb je heel grof gezegd verschillende posities: de (hoofd)rollen, het ensemble en de swings. De rollen en het ensemble spelen in principe elke show, en om te voorkomen dat een show meteen uitvalt als één van de hoofdrolspelers ziek is, wordt er gewerkt met zogenoemde covers. Deze covers worden uit het ensemble gehaald,maar dit betekent dan natuurlijk dat er een persoon mist op het toneel. Deze plek wordt opgevuld door een Swing.

Ik deel mijn positie met twee andere fantastische meiden, en gezamenlijk coveren we 11 vrouwen-posities. En voordat je denkt die mooi te kunnen verdelen: helaas, we moeten ze álle 11 kennen. Wat een te gekke uitdaging is natuurlijk, en het zal zeker niet snel saai worden!

Gisteren bijvoorbeeld werd ik een uur vóór aanvang van de show opgebeld: Judith is net ziek geworden, je moet vanavond op. Als een gek naar het theater racen, tracklist doorlezen terwijl je haren bij elkaar gebonden worden voor de pruik, idioot snel je make-up op, microfoon halen, kostuum aan en de bühne op. Stress, adrenaline, paniek, maar aan het einde van de show een ongelooflijk voldaan gevoel. Je hebt de show gered, en dat is wat telt.

En waar ik gisteren zo belangrijk was, zo onbelangrijk voel ik me nu weer. Het is een beetje een gevoel alsof je in een pretpark bent, waar je uren wacht totdat je de achtbaan in mag. Korte adrenaline-kick, en dan weer wachten voor de volgende attractie. Het is nu 21.10u, vrijdagavond en ik zit in de kleedkamer deze column te typen terwijl ik me alvast voorbereid op de repetitie van morgen. De show speelt beneden rustig door met al mijn getalenteerde en gezonde collega’s op de bühne, en zo hoort het ook te zijn.

12 oktober 2015, 20:08

Deel: