De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Premièreverslag: Sprookjesboom de Musical

Foto: Charlotte Menting

Na een succesvolle speelperiode in de Efteling heeft de Sprookjesboom ditmaal zijn wortels tijdelijk uit de Brabantse klei getrokken voor een tocht langs Nederlandse én Belgische theaters. Het startsein voor dit tournee werd gegeven met een feestelijke première in het Chassé Theater in Breda, compleet met een bende uitbundige kinderen die de foyer van het plaatselijke theater onveilig maken.

Het enthousiasme van de jonge toeschouwers maakt plaats voor gespannen koppies zodra het licht in de zaal gedoofd wordt. Want het is ineens toch best spannend, zo’n groot theater… Maar wanneer de bekende stem van de Sprookjesboom door de zaal galmt, ontspannen de kinderen weer en worden ze meegenomen naar het Sprookjesbos waar alle o zo bekende sprookjesfiguren de revue passeren in hun voorbereiding op de grote wedstrijd van het jaarlijkse muziekfeest. Behalve geitje Benjamin, die dolgraag mee wil doen maar nog geen instrument heeft gevonden. Heks is uiteraard van de partij, maar heeft snode plannen. En hoe moet het nou toch met juffrouw Lianne, die samen met haar leerlingen verdwaald is en per toeval op het muziekfeest terecht komt?

Feest der herkenning

Zowel voor de kinderen als voor hun ouders, opa’s en oma’s is Sprookjesboom de Musical een feest van herkenning. Want wie kent Roodkapje, Assepoester, Wolf, Draak of Langnek niet, die door de poppenspelers vol overgave overtuigend worden neergezet. Sprookjesboom is bovendien een stuk met een boodschap: iedereen heeft zijn eigen talent en vals spelen wordt niet op prijs gesteld. Ook qua regie zit de voorstelling goed in elkaar. Hetty Feteris houdt de vaart er goed in, wat de musical een aangename dynamiek geeft om naar te kijken. Daarnaast werken de liedjes van Allard Blom erg aanstekelijk, wat wordt bevestigd door het vele dansen en zingen van de kinderen in het publiek.

Het meest eerlijke publiek

Dat spelen voor kinderen een vak apart is, beaamt ook Janneke Iking, de actrice die Heks en Roodkapje tot leven brengt: ‘Kinderen zijn het meest eerlijke publiek en hebben nog geen filters.’ Inderdaad: kinderen reageren instinctief op wat ze zien, niet alleen in hun voorkeur voor bepaalde personages, maar zeker ook in hun reacties op wat er gezegd wordt. Daarbij vormt het spelen met poppen een extra moeilijkheidsgraad. Iking: ‘Je moet de poppen de juiste uitdrukking meegeven en alles wat je doet uitvergroten. Maar het moet zeker niet te extreem worden, daar prikken kinderen zo doorheen. Het blijft dan ook een constante zoektocht naar de juiste balans.’ Met Sprookjesboom de Musical stuurt Efteling Theaterproducties wederom een geslaagde kindervoorstelling het land in. Maar ook voor volwassenen biedt de Sprookjesboom voldoende humor en plezier. Want wat is er leuker dan je eigen kinderen te zien genieten van theater? Iedereen verlaat de zaal voor de feestelijke nazit met een grote glimlach op het gezicht - en dat geldt zeker ook voor de kaartjesknipper in het theater.

Beoordeel Sprookjesboom de Musical op de productiepagina.

18 oktober 2015, 12:12

Deel: