De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Reportage: Op de koffie bij Freek & Celinde

Foto: Love Story

Een lazy Sunday morning, een intieme setting, twee musicalsterren, een persoonlijke playlist en een lekker kopje koffie met zoetigheden. Dat zijn de juiste ingrediënten voor Op de koffie bij…, een nieuw concept waar het Chassé Theater in Breda dit seizoen mee is gestart. Redacteur Charlotte Menting ging op de koffie bij Freek Bartels en Celinde Schoenmaker.

In de middenzaal van het theater heeft het traditionele rode pluche plaats gemaakt voor losse stoelen en tafeltjes met kaarsjes die in een halve cirkel om piano en microfoons zijn weggezet. Artiesten en publiek zitten letterlijk op hetzelfde niveau en dit creëert een gezellig huiskamergevoel. Het publiek vindt het prachtig, blijkt maar weer, want ook dit tweede concert is volledig uitverkocht. Ditmaal is het de beurt aan Freek Bartels en Celinde Schoenmaker: collega’s uit het vak, maar bovenal hele goede vrienden. En dat merk je.

Loepzuiver

Wanneer de lichten worden gedimd en het geroezemoes verstomt, klinken daar ineens de woorden ‘hier en nu’ uit het gelijknamige nummer uit Ghost. En hoe. Celinde’s loepzuivere stem en overtuigende manier van vertellen raken je – kippenvel! En dat gebeurt zeker niet voor het laatst. Ook haar versie van “Wishing you were somehow here again” (The phantom of the opera) en “Het is over” (Heerlijk duurt het langst) komen binnen: krachtig en tegelijk heel kwetsbaar. Celinde kan op een prachtige manier het verhaal achter een nummer overbrengen – of het nu gaat over liefde en passie (“Quand tu dors”), humor, of de kracht van het vrouw zijn (“I’m a woman”), het lukt haar telkens weer. Ook Freek laat zijn veelzijdigheid meerdere malen zien. Van kleine, gevoelige noten (“All of me” van John Legend) tot die krachtige uithalen waarmee hij je bijna van je stoel af blaast. Het mag duidelijk zijn: het repertoire van beide artiesten reikt veel verder dan het musicalgenre alleen. Freek weet daarnaast zijn muzikaliteit extra te benadrukken door zichzelf te begeleiden op piano. Een aangename verrassing! De piano is overigens het enige instrument dat het tweetal deze ochtend ondersteunt. Complimenten voor de elegante wijze waarop pianist Stef de Hond deze bespeelt.

Bijzondere vriendschappen

Tussen alle muzikale pareltjes door vertellen Freek en Celinde openhartig over hun bijzondere band, van hun eerste ontmoeting tot hun gezamenlijke musicalproductie(s). Celinde noemt Freek zelfs liefkozend haar brother from another mother. Je voelt in alles wat ze doen wederzijds respect, waardering, bewondering en liefde. Je ziet het in de manier waarop ze over hun vriendschap vertellen, de manier waarop ze samen zingen (die muzikale harmonie!), de manier waarop ze elkaar aankijken en de manier waarop ze elkaar weten te raken. Zo weet Freek Celinde tot tranen toe te roeren met zijn vertolking van “Liefs uit Londen” van Bløf. Voor Celinde zal dat heel herkenbaar zijn, gezien ze al enkele jaren in Londen woont en werkt, en familie en vrienden moet missen. Ook met zangeres Pien van Gerven is er zo’n speciale band. Als goede vriendin en special guest bij dit concert zingt zij samen met Celinde en Freek “Te ver gegaan” uit de musical Aida. Het drietal belicht heel puur de waarde van vriendschap en laat zien hoe heerlijk het is om een passie met elkaar te delen, en dat zorgt voor bijzondere momenten op deze zondagochtend.

Op zoek naar…Ghost!

Dat Freek en Celinde voor het theater geboren zijn, is duidelijk. Dat dit prachtige duo vaker samen op het podium zou moeten staan, ook; de twee matchen, zowel persoonlijk als muzikaal. Hoe mooi zou het zijn als deze twee toptalenten weer samen in een musicalproductie te zien zouden zijn? Wellicht een goede reden om Ghost niet langer uit te stellen en alsnog naar Nederland te halen. Freek en Celinde zijn er in ieder geval klaar voor. Nu alleen nog op zoek naar een enthousiaste producent…

13 januari 2016, 20:08

Deel: