De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Reportage: Kick-off BankGiro Loterij Theaterweekend

Foto: Charlotte Menting

Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 januari vindt het eerste BankGiro Loterij Theaterweekend plaats. Dit initiatief werd georganiseerd door het Nationaal Theater Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit unieke evenement wordt het theatervak gevierd en krijgt een breed publiek de kans om tegen een lage prijs een avondje theater te ervaren.

In Theater de Kom in Nieuwegein werd door minister Jet Bussemaker de aftrap gegeven van dit eerste BLG Theaterweekend. Ruim 50 Nederlandse theaters hebben dit weekend tal van voorstellingen op het programma staan voor de aantrekkelijke prijs van slechts 10 euro per voorstelling. Het doel? Theater een impuls geven en cultuur op een laagdrempelige manier toegankelijk maken én houden voor ieder individu. Volgens Michiel Verboven, Managing Director van de BankGiro Loterij, heeft dit initiatief nu al de potentie om een jaarlijks terugkerende traditie te worden.

Handen ineen

Drukkere bezetting van de theaterzalen, kunstvormen tot leven brengen en de beleving van theater prikkelen in eigen stad: dit zijn nog maar een paar redenen waarom het Nationaal Theater Fonds, onder leiding van Albert Verlinde, en het Prins Bernhard Cultuurfonds de handen ineen hebben geslagen om de ‘gesloten’ theaterwereld open te breken. Ook financieel. Want iedereen zou de schoonheid en diversiteit van theater eens moeten kunnen ervaren. Voor een volledige beleving zijn er randevenementen zoals sleep-overs, rondleidingen achter de schermen en theaterworkshops. Deze initiatieven moeten het publiek over de drempel tillen en laten zien wat voor moois theater te bieden heeft. Maar bovenal: heel veel mensen laten genieten van theater, aldus minister Bussemaker.

Ambassadeurs

Om de campagne een gezicht te geven zijn professionals uit het vak aangetrokken als ambassadeurs. Van Pia Douwes tot André Kuipers en Edsilia Rombley tot Guido Spek (die na afloop overigens een aangenaam mini-concert weggaf). Dit zijn nog maar een paar van de BN’ers die dit initiatief ondersteunen en de beleving van cultuur met hart en ziel uitdragen. Pia Douwes, vakvrouw pur sang, wil iedereen theater laten beleven en het gevoel geven er tussenuit te kunnen: 'Theater heeft de kracht je aan het denken te zetten, te ontroeren en aan het lachen te maken. Hoe mooi is het dit samen met elkaar te ervaren en door te geven?' Dat hedendaags theater meer omvat dan de gevestigde disciplines, laat André Kuipers zien: hij geeft theatercolleges om met name jongeren te enthousiasmeren voor wetenschap, ruimtevaart, techniek én theater. Een mooi voorbeeld hoe de theaterwereld inspeelt op veranderingen in de wereld om ons heen.

Applaus

Als kers op de taart werd deze middag een nieuwe app gelanceerd: “Applaus”. De app werd speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld en met een druk op de knop door minister Bussemaker in gebruik genomen. Via deze app heeft de gebruiker toegang tot informatie over theaters in de buurt, programmering, en kunnen tickets worden geboekt. Een slimme zet, die helemaal past binnen de huidige tijdsgeest van snel en digitaal.

Benieuwd welke musicals je in het kader van het Theaterweekend kan zien? Bekijk het overzicht hier.

Voor een volledig overzicht van de programmering surf je naar http://www.nationaaltheaterweekend.nl.

16 januari 2016, 11:11

Deel: