De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

De eindvoorstelling van de Theaterwetenschapper

Kan je musical studeren op wetenschappelijk niveau? Jazeker! Joep Hupperetz (19) studeert Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn column vertelt hij over het wel en wee van een musicalminnende student.

9 december 2015 14:00 uur: de eindvoorstelling van het practicum voor de eerstejaars studenten van Theaterwetenschappen start. In één uur tijd presenteren vier groepen hun tien minuten durende bewerking van een toneelstuk. We spelen de try-out, de premiere, de tour, de succesverlenging en de laatste voorstelling in één keer.

Discussiëren en overtuigen

In oktober zijn we in groepjes begonnen met het bedenken van een concept voor het toneelstuk Ik De Wilde Eend van E. van Buuren (geïnspireerd op De Wilde Eend van Henrik Ibsen). Elke groep bestaat uit een regisseur, een dramaturg, een productie-assistent, acteurs en een team van scenografen. Zelf maak ik deel uit van het scenografieteam. Na uren overleggen, discussiëren en overtuigen zijn we tot een gemeenschappelijke visie gekomen. Vervolgens ga ik samen met twee mede-studenten aan de slag met het ontwerpen.

Timmeren, zagen en schroeven

Begin november beginnen de repetities. Na een week heeft het ontwerpteam in het Universiteitstheater het lichtplan bepaald en het decor gebouwd. Het is een hele uitdaging om met zo weinig mogelijk middelen een decor te ontwerpen. Uiteindelijk maken we twee grote frames waarin doorzichtig plastic is gespannen. Deze frames worden in de trekkenwand gehangen. De acteurs kunnen zowel voor als achter de frames spelen. De volgende stap is de uitvoering van het lichtontwerp. De lampen worden in een trekkenwand ingehangen. Via de computer wordt de belichting (de sterkte van de lamp) bepaald en vastgelegd; tijdens de uitvoering wordt het licht dan automatisch bestuurd. In twee dagen bouwen we zo met z’n drieën het decor door veel te timmeren, te zagen, te schroeven, te nieten en te verven. Bij de techrepetities, die drie dagen duren, zijn de spelers voor het eerst op het toneel in kostuum, met decor en lichtplan. Bij deze gelegenheid worden spel en techniek zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.

3 weken werk, 10 minuten resultaat

En dan is de dag daar! De uitvoering in de ochtend is een generale repetitie en ’s middags wordt de uiteindelijke voorstelling gespeeld. Dat is geweldig! Ik kan oprecht zeggen dat ik supertrots ben op onze productie. Het geeft echt wel een kick als je bekijkt wat wij met z’n allen in drie weken neergezet hebben. Tegelijkertijd is het best raar dat na drie weken van bedenken, repeteren, decor bouwen en lichten inhangen het resultaat na 10 minuten alweer verleden tijd is. Maar dat is nou eenmaal theater: zodra het doek valt is het voorbij en blijft alleen de herinnering. Maar wel een geweldige herinnering, en bovendien een leerzame ervaring. Het mogen hectische weken zijn geweeest, maar het is fantastisch om te ervaren hoe het is om theorie om te zetten in praktijk. Dat maakt Theaterwetenschap zo leuk!

Foto's door Joep Hupperetz

20 januari 2016, 22:10

Deel: