De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Das Mädel von MOZART!: Hollandse Mädel in Oostenrijk

Floor Krijnen speelt vanaf eind september in de Weense productie van MOZART! Das Musical. Deze musical, van de makers van Elisabeth, vertelt over het leven van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. In de columnserie "Das Mädel von Mozart" vertelt Floor over haar belevenissen voor en achter de schermen.

‘Hallo, ich bin die Floor.’

Even word ik raar aangekeken door mijn kersverse nieuwe collega. ‘...Wie bitte...?’ Vraagt hij.
‘Floor, wie man auf Englisch “Boden” sagt...’

Tja, ik moet heel eerlijk bekennen dat het nog niet zo makkelijk is om een typisch Hollandse naam te hebben als je in Oostenrijk gaat werken. Mijn naam is Floor Krijnen, 24-jarig musicalartiest en komend jaar werkzaam als “Swing” in de Weense productie MOZART! Das Musical bij Vereinigte Bühnen Wien. Samen met oud-studiegenoten van het Fontys Muziektheater Tilburg mag ik vanaf september een prachtige show gaan neerzetten over het leven en het volwassen worden van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. En oh man, wat is dat gaaf!

Met een volgestouwde auto, een lichaam vol met zenuwen en megaveel zin ben ik drie weken geleden naar Wenen verhuisd. Eerst een weekje samen met mijn ouders deze prachtige stad gaan ontdekken, want er is ongelooflijk veel cultuur en (muziek)geschiedenis aan Wenen verbonden. Niet alleen Mozart schreef hier zijn grootste werken, ook Haydn, Strauss en Beethoven deden hun inspiratie op in de Weense straten. En nu is het mijn beurt! Of nou ja, dat was mijn eerste gedachte toen ik hier aankwam.

Maar toen lieten mijn ouders me achter in de grote stad en werd ik ineens een heel klein meisje met grote dromen die doodsbenauwd de eerste stappen zou gaan zetten om ze waar te maken. Nu ben ik niet helemaal zonder podiumervaring, want ik heb gelukkig al wat ervaring mogen opdoen tijdens West Side Story in Het Concertgebouw in Amsterdam, en daarna in 3 Musketiere, das Musical in Duitsland (tourproductie). Maar dit is een nieuwe stap, een en-suite productie (langlopende productie in dezelfde stad) met een fantastische cast en een creatief team waar je Ú tegen zegt.

Superzenuwachtig was ik dus de eerste dag, en ik kon niet wachten om iedereen te ontmoeten! Dit resulteerde echter vaak in de lachwekkende situaties zoals hierboven geschetst. Nederlanders zijn gelukkig geen bijzonder fenomeen in het Duitse en Oostenrijkse vakgebied, dus na een paar dagen keek niemand meer vreemd op van mijn naam.

En toen begon het: zes dagen per week van tien tot zes repeteren in de zinderende zomerhitte. Zingen, dansen, acteren, teksten leren en je collega’s leren kennen. Zwaar? Ja. Erg? NEE. Het is fantastisch, en ik kan niet geloven dat ik dit mijn “baan” mag noemen! De komende maanden zal ik jullie nog veel meer vertellen over al mijn belevenissen hier in Oostenrijk en hoop ik jullie een kijkje te kunnen geven in het leven van een benjamin in een grote productie.

29 juli 2015, 22:10

Deel: