De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Wim’s Infographic: de theaters

Wie produceerde er dit seizoen de meeste musicals? Hoeveel musicals stonden er voor langere tijd in welke theaters? En hoeveel musicals gingen er het afgelopen seizoen in première? Dat kan je zien in Wim's Infographic van musicalseizoen '14-'15. In deel vier lees je over de theaters waar al die musicals werden gespeeld.

In tegenstelling tot in Londen of New York is het in Nederland gebruikelijk voor musicals om de theaters langs te gaan. Het is dus niet zo verbazingwekkend dat de helft van de in het afgelopen seizoen geproduceerde musicals op nationale tour ging. Toch heeft Nederland inmiddels een aantal grote, centrale theaters waar musicals voor langere of zelfs onbepaalde tijd kunnen spelen.

Massaal naar Carré voor Cats

Toen Cats in 1987 naar Theater Carré werd gebracht, kwamen mensen uit het hele land voor het eerst massaal naar één centraal theater toe om de voorstelling te zien. Het duurde vervolgens niet lang voordat Joop van den Ende zijn eerste open einde-theater lanceerde. Naast het Circustheater in Scheveningen zijn er nu ook in het Beatrix Theater in Utrecht open einde-producties te zien. Ook het afgelopen musicalseizoen werden deze podia bespeeld. Zo was Billy Elliot in Scheveningen te zien en kon je naar het Beatrix Theater voor Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Verder stonden er in het DeLaMar Theater maarliefst vier musicals, waarvan drie voor langere tijd. In TheaterHangaar, tenslotte, is Soldaat van Oranje al enige tijd in te bezoeken.

Kleine musicaltheaters

Naast deze grote zalen met grote titels zijn er ook een aantal kleinere theaters waar musicals regelmatig hun speelperiode uitspelen. Zo is Theater M-Lab de vaste speelplek voor veel nieuw geproduceerde musicals. Na een succesvolle run in M-Lab kunnen musicals eventueel verder toeren door het land. Het afgelopen theaterseizoen waren er vijf musicals te zien in M-Lab (zie infographic).

Ook in Theaterstudio Amsterdam speelde een aantal musicals haar volledige speelperiode uit – niet zo gek, gezien de theaterzaal in hetzelfde gebouw zit als de Frank Sanders Akademie. Ordinary Days en Lach of ik schiet waren hier te zien. Tenslotte werd Het Zonnehuis in Amsterdam het afgelopen seizoen gelanceerd als nieuw theater, met als openingsproductie Kiss of the Spider Woman.

Mis je een musical? Dan horen we het graag! Stuur een mailtje naar hallo@watvindtwim.nl.

17 augustus 2015, 18:06

Deel: