De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

De Theaterwetenschapper

Kan je musical studeren op wetenschappelijk niveau? Jazeker! Joep Hupperetz (19) studeert Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn column vertelt hij over het wel en wee van een musicalminnende student. In de eerste afevering stelt Joep zich voor.

Bestaat er een musicalencyclopedie? Waarschijnlijk wel. Bestaat er een wandelende musicalencyclopedie? Jazeker, dat ben ik. Mijn naam is Joep, ik ben een 19-jarige student uit het zuiden des lands. Sinds augustus studeer ik Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik vind het heerlijk om twee onderwerpen waar ik ontzettend veel van houd - musicals en mijn studie - te combineren in deze column.

Zolang ik me kan herinneren, houd ik al van musicals. In 2005 zeurde ik maandenlang om kaartjes voor Beauty and the Beast. Die kwamen maar niet - tot Sinterklaas 2005: ik dacht een Playmobilpakketje uit te pakken, maar nee: daar waren ze, de tickets voor Beauty. Nog nooit was ik zo blij! En dus ging ik bijna tien jaar geleden, op 8 december 2005, met mijn familie naar Maastricht om de show te zien. Die musical was de start van een liefde die tot nu toe nog niet is uitgebloeid, en als het aan mij ligt, nooit zal uitbloeien.

Tien jaar later is mijn liefde voor en kennis van musical nog groter. Ik vind het heerlijk om nieuwe shows te ontdekken, cast-albums te luisteren en betoverd te raken door de klanken van een ouverture of eleven o’clock song (definitie volgens de wandelende musicalencylopedie: een solonummer dat meestal aan het einde van de show zit, een finaleklapper – denk aan “Rose’s Turn” (Gypsy) of “Don’t Forget Me” (Smash)). Niets is zo mooi als door het luisteren van een cd-opname te kunnen nagenieten van een show en zo de musical opnieuw te beleven. Heerlijk: dit is wat musical kan doen.

Een van mijn hoogtepunten uit mijn musicalminnende bestaan is mijn deelname aan The Sound of Music als Kurt von Trapp. Na zes auditierondes werd ik samen met 51 andere kinderen uitgekozen om mee te spelen in deze productie. Tegen mijn verwachtingen in mocht ik ook meedoen met het tweede theaterseizoen. Bijna zeven jaar geleden beleefde ik zo de première en tevens mijn debuut op het grote podium in deze V&V Productie in het Efteling Theater. Omdat geen musicalgerelateerde vraag van mijn collega's door mij onbeantwoord bleef, werd ik daar in de repetitieperiode van het eerste seizoen gekroond tot “lopende musicalencyclopedie”. Ik ben zeer vereerd met deze door mijn mede-Von Trappers bedachte titel, ookal is deze term helaas nog niet opgenomen in de Dikke van Dale.


Foto: Roy Beusker

Langzaam nadert deze eerste column zijn einde. Ik hoop jullie in de komende periode in mijn columns te boeien met een combinatie van musical en theaterwetenschap. Ik was zeer verrast en vereerd toen ik benaderd werd om deze columns te schrijven en zie er erg naar uit om nog veel meer op “papier” te zetten. Tot de volgende keer!

19 oktober 2015, 19:07

Deel: