De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Noortje Herlaar en Alex Klaasen te horen in oude musical Toon Hermans

Foto: Nationaal Archief

Cabaretkenner Jacques Klöters vond bij het onderzoek voor zijn biografie van Toon Hermans (Toon, de biografie) een musical uit 1952 geschreven door niemand minder dan Toon Hermans zelf. Hoewel de musical waarschijnlijk niet voltooid werd, werden de liedjes in 1953 door de AVRO uitgezonden op de radio. Met de partituren, die bewaard bleven, werd onlangs een nieuwe opname gemaakt met onder andere Noortje Herlaar, Karin Bloemen en Alex Klaasen.

Begin jaren vijftig was Hermans op zoek naar een nieuwe manier om amusement te brengen. Hij nam een jaar vrijaf om rond te kijken naar nieuwe genres en hoorde zo over musical comedy in Amerika. In 1952 reisde Hermans naar de Verenigde Staten, waar hij voor het eerst een musical zag (welke is helaas onbekend). Het genre inspireerde hem en op zijn treinreis door Amerika naar Californië schreef Hermans 18 liedjes voor wat zijn musical zou worden. Terug in Nederland besloot de AVRO een radio-opname van de musicalliedjes te maken. De opnames zijn niet bewaard gebleven, maar de partituren wel, en daarmee is een nieuwe opname gemaakt met het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. Noortje Herlaar, Karin Bloemen, Alex Klaasen, Frank Lammers, Frits Lambrechts en Rob van de Meeberg fungeren als solisten.


Karin Bloemen, Noortje Herlaar, Frank Lammers en Alex Klaasen tijdens de opnames van de musical.

Uitzending nieuwe opnames

De musical uit 1952 is een gouden vondst, zeker als je je bedenkt dat Nederland in die tijd nog vrijwel onbekend was met het musicalgenre. De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, die worden gezien als de grondleggers van het genre in Nederland, verschenen pas vanaf 1965. Het is daarom opvallend dat de arrangementen en melodielijnen van Hermans' musical uit de jaren vijftig erg lyrisch, romantisch en groots klinken, meer nog dan de musicalliedjes van Schmidt en Bannink, die het moeten hebben van de kleine intervallen en een minder voorspelbare opbouw. De nieuwe opnames van de liedjes werden 18 december uitgezonden op Radio 5 in het programma De Sandwich, geïntroduceerd door Klöters.

Luister hier de uitzending van De Sandwich terug.

19 december 2016, 18:06

Deel: