De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Happy birthday Stephen Sondheim en Andrew Lloyd Webber!

Foto: Tracey Nolan

Vandaag vieren twee grootheden uit de musicalindustrie hun verjaardag: Stephen Sondheim (1930) en Andrew Lloyd Webber (1948). Benieuwd welke musicals van deze componisten in Nederland zijn opgevoerd? Wim presenteert een lijstje.

Een van Sondheim's vroege successen was West Side Story (1957), waarvoor hij de liedteksten schreef. Joop van den Ende produceerde deze musical in 1996 in Nederland met Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga in de hoofdrol. Onlangs werd de musical door jonge talenten uitgevoerd in Het Koninklijk Concertgebouw. Al in 1990 speelde Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de voorstelling.

Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen bracht een groot aantal musicals van Sondheim naar Nederland; van Company in 1999 tot Merrily We Roll Along in 2004. Ars Musica speelde in 1971 al een Nederlandse versie van A Funny Thing Happened on the Way to the Forum. Of wat dacht je van Het Amsterdams Volkstoneel , dat in 1976 Gypsy speelde onder Beppie Nooy?

In 1987 produceerde Musical Theatre Group The Company Sondheim's A Little Night Music. En wist je dat in 2003 Assassins in een vertaling van Daniel Cohen werd opgevoerd op De Parade? Ook bij M-Lab is Sondheim goed vertegenwoordigd. Zo produceerde het laboratorium voor muziektheater onder andere Sunday in the park with George (2009) en natuurlijk Into the Woods (2007), die een vervolg kreeg als nationale tour.

Andrew Lloyd Webbers megamusicals zijn in Nederland met name geproduceerd door Joop van den Ende. Denk aan The Phantom of the Opera (1993) met Henk Poort als het Spook en Joke de Kruijf als Christine, Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat (2008) en Sunset Boulevard (2008) met musicaldiva's Pia Douwes en Simone Kleinsma in de hoofdrol. Van den Ende bracht bovendien twee keer de musical Evita; in 2007 met Brigitte Heitzer in de hoofdrol, en in 1995 met Pia Douwes.

Maar al voordat Van den Ende zijn carrière als musicalproducent begon, produceerde Koninklijk Theater Carré de musical Cats (1987). Nederlanders reisden massaal af naar Amsterdam om deze productie te zien. Een jaar daarvoor had het Koninklijk Ballet van Vlaanderen Nederland rondgereisd met hun productie van Jesus Christ Superstar, met Daan van der Durpel als Jezus. In 1994 hernam het Ballet de voorstelling, nu met Frank Hoelen en Addo Kruizinga in de hoofdrol. Onlangs nog zongen Freek Bartels en René van Kooten de rol in een concertante uitvoering van Shows & Events.

Sondheim werkt momenteel aan een musical gebaseerd op de films van Luis Buñuel; Andrew Lloyd Webber schrijft liedjes voor School of Rock die in november in première gaat op Broadway. De komende tijd staan er nog geen nieuwe producties van Lloyd Webber of Sondheim op de planning in Nederland. Wat denk jij: tijd voor een nieuwe musical van een van deze componisten?

22 maart 2015, 17:05

Deel: