De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Wim's Infographic: reprises & revivals

Wie produceerde er dit seizoen de meeste musicals? Hoeveel musicals stonden er voor langere tijd in welke theaters? En hoeveel musicals gingen er het afgelopen seizoen in première? Dat kan je zien in Wim's Infographic van musicalseizoen '14-'15. Dit is deel vier: reprises en revivals.

Je kende ze vast nog wel: The Sound of Music, Sweeney Todd en RENT. Deze musicals werden al eens eerder in Nederland opgevoerd en werden het afgelopen theaterseizoen weer op de planken gebracht. Dit zijn zogenaamde revivals: al eerder geproduceerde musicals die nieuw leven word ingeblazen. Bij revivals zijn vaak een andere producent, regisseur, decor, acteurs, etcetera betrokken dan bij de voorgaande productie van dezelfde titel. Zo produeerde de Reisopera het afgelopen seizoen Sweeney Todd, terwijl diezelfde musical in 1993 door Joop van den Ende werd geproduceerd: compleet met andere cast, kostuums, decor en interpretatie.

Nederlandse revivals

Het gebeurt niet vaak dat Nederlandse een revival krijgen. Het afgelopen jaar was er één revival van een Nederlandse productie te zien: Heerlijk Duurt Het Langst. De overige revivals waren van oorspronkelijk Engelse of Amerikaanse producties. In dit artikel lees je verder over Nederlandse revivals uit voorgaande jaren.

Reprises

Ook te zien het afgelopen theaterseizoen: reprises. Dit concept slaat op musicals waarvan een nieuwe reeks voorstellingen wordt gespeeld direct ná de origineel geplande reeks. Het gaat hier om dezelfde versie van de musical. Het afgelopen seizoen waren er drie reprises te zien: Sonneveld in DeLaMar (reprise van Sonneveld), De Sprookjesmusical Klaas Vaak (die tijdens de reprise op toer ging terwijl hij het voorgaande seizoen in het Efteling Theater te zien was) en Arthur en de strijd om Camelot.

Nieuwe producties

Maar het merendeel van de musicals die het afgelopen theaterseizoen te zien waren in Nederland, waren nog nooit eerder opgevoerd in ons land (19 stuks). Hierbij kan je denken aan zowel oorspronkelijke, nieuwe musicals, als geïmporteerde musicals die voor het eerst ons land aandeden (lees ook: origineel en import). Ongeveer een derde van alle musicals van het afgelopen seizoen waren revivals (9 stuks) en de rest reprises (3 stuks). Al met al is Nederland dus best origineel als het op musicals aankomt.

3 augustus 2015, 19:07

Deel: