De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Amman: Syrische vluchtelingen voeren Oliver! op

Foto: Eva Rinaldi

'Please Sir, I want some more' - misschien wel het bekendste zinnetje uit de musical Oliver!. En dat liedje, "Food, Glorious Food", ken je vast ook wel. Maar stel je voor dat het gezongen wordt in de straten van Amman, in plaats van in het Dickensiaanse Londen. En dat de kinderen niet vragen om warme worstjes, maar om bonen, humus en kebab.

Op 1 september voerde een cast van Syrische vluchtelingen en arme Jordaniërs de musical Oliver! op in een arme buurt van de Jordaanse hoofdstad. Voor hen zijn thema's als armoede, moraliteit en sociale kritiek niet onbekend.

De musical wordt geproduceerd door het Britse koppel Charlotte Eagar, filmproducent, en scriptschrijver William Stirling en coproducent Georgie Page. Het project kreeg de volledige goedkeuring van Cameron Mackintosh, die de rechten van Oliver! beheert. Eager over de voorstelling: 'De Dickensiaanse stad vertoont veel overeenkomsten met een Arabische stad. Er is nagenoeg geen verzorgingsstaat - zelfs zonder de oorlog in Syrië.' Over het personage van Oliver zegt ze: 'Hij wordt uitgebuit als kind en voegt zich bij een gang. Maar als hij verleiding tegenkomt, geeft hij daar niet aan toe en behoudt hij zijn integriteit.' Met het project wil Eagar een brug slaan tussen de Syrische en de Jordaanse gemeenschap.

Hoewel de cast grotendeels uit amateurs bestaat - die geselecteerd werden uit 100 Syrische en Jordaanse kinderen uit de workshopfase - spelen er een aantal toptalenten in de voorstelling. De Egyptische dirigent Nayer Nagui is de muzikaal leider; acteur en producent Khaled Abol Naga verzorgt de regie, en Zeinab Mobarak - Disney's Arabische vertaler - werkte aan de tekst van het stuk.

Regisseur Naga zegt over het project: 'Charles Dickens wilde met Oliver Twist een klap in het gezicht van het Victoriaanse Engeland geven. Door de musical in de hedendaagse Arabische wereld te zetten, hoop ik dat wij weer die klap in het gezicht krijgen'.

Lees verder over het project in dit artikel van The Guardian.

3 september 2015, 16:04

Deel: