De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Achtergrond: vrouwelijke musicalcomponisten

Foto: Rinse Fokkema

In 2015 wonnen componiste Jeanine Tesori en tekstschrijfster Lisa Kron een Tony Award voor hun musical Fun Home. Bijzonder? Best wel. De Tony Award was de eerste ooit die werd uitgereikt aan een vrouwelijk componistenduo. Ook in Nederland zijn vrouwelijke musicalcomponisten een zeldzaamheid. Met moeite hebben we er toch een paar kunnen vinden, dus: een lijstje.

1. Margie Morris (1892-1983)

Margie Morris (artiestennaam voor Margaret Sarah Whitefoot) was een Engelse componiste. In 1913 verhuisde ze naar Nederland om bij haar geliefde, Louis Davids, te kunnen zijn. Morris en Davids, die tekstschrijver was, begonnen samen liedjes te schrijven, die dankzij Morris een Engels tintje meekregen. Een paar jaar laten schreven ze met Herman Bouber hun eerste volkstoneelstukken, waarvan De Jantjes inmiddels vaak is opgevoerd als musical.

2. Amina Figarova (1964)

In 2001 schreef Maurice Wijnen een musical over prinses Diana van Wales, getiteld Diana de Musical. Petra van der Eerden schreef de liedteksten, en de Azerbeidjaanse Amina Figarova de muziek. Het slotlied van de musical, ‘Kwetsbaar en klein’, werd, gezongen door Vera Mann, als single uitgebracht. Het uitstapje naar de musicalwereld lijkt eenmalig te zijn geweest voor pianiste Figarova. De laatste jaren heeft ze zich vooral op jazz toegelegd.

3. Ilse DeLange (1977)

Sinds Diana heeft het maarliefst veertien jaar geduurd voordat een nieuwe vrouwelijke musicalcomponist zich aandiende. Maar daar is ze dan: Ilse Delange. Samen met JB Meijers en Daniël Lohues schrijft zij de muziek en liedteksten voor de nieuwe Stage Entertainment Nederland-musical De Tweeling. Of DeLange zich nogmaals aan een musical zal wagen, moeten we afwachten.

4. Elise Berends (1984)

Elise Berends genoot lange tijd voornamelijk bekendheid als musicalactrice; ze was te zien in producties als Tarzan, Mamma Mia! en Ja Zanna, Nee Zanna. Maar in 2015 trok ze ook de aandacht als musicalcomponist, met het verschijnen van NJMT's Peter Pan met muziek van haar hand. In 2016 volgde de musical KENAU, de Musical, waarvoor Berends wederom de muziek componeerde en de liedteksten schreef.

Ken jij nog een Nederlandse musicalcomponiste? Laat het ons weten!

Meer lezen:

6 juli 2015, 20:08

Deel: