De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Het opmerkelijkste musicalnieuws uit 2015

Foto: Alan Cleaver

2015 was het jaar waarin Romy Monteiro haar arm brak, Maarten Heijmans van een motor viel en nieuwkomer Lisse Knaapen werd gekozen als hoofdrolspeler van een 3D-musical. Maar vooral was 2015 het jaar waarin M-Lab sloot, Joop van den Ende zijn bedrijf Stage Entertainment verkocht en nieuwe musicalproducenten zich aandienden. Tijd voor een eindejaarslijstje met het meest opmerkelijkste musicalnieuws uit 2015:

1: Theater M-Lab sluit haar deuren

Nadat het rijk in 2013 haar subsidie stopzette, bleef dit jaar ook de subsidie van gemeente Amsterdam voor Theater M-Lab uit. Toen ook de VandenEnde Foundation haar subsidie terugtrok, bleek het bestaan van M-Lab financieel niet langer haalbaar. Het laboratorium voor muziektheater sloot eind december haar deuren. Lees het hele artikel.

2: DeLaMar gaat musicals produceren

Terwijl M-Lab verdwijnt als musicalproducent, dient een nieuwe producent zich aan: het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat ook musicals produceren. De eerste eigen musical die in productie gaat, is de zomerkomedie In de ban van Broadway met Loes Luca en Tjitske Reidinga in de hoofdrollen. Lees het hele artikel.

3: Afas bouwt nieuw open einde-theater in Leusden

Naast een nieuwe musicalproducent krijgt Nederland er een open einde-theater bij, en wel in Leusden (nabij Amersfoort). Softwarebedrijf Afas bouwt het nieuwe theater, waar meerjarenproducties moeten komen te staan, zoals Billy Elliot. De vraag is natuurlijk of Afas een producenten kan overhalen om een productie in Leusden op te zetten. Lees het hele artikel.

4: CVC Capital Partners koopt Stage Entertainment

Ondertussen verkocht de grootste musicalproducent van ons land zijn bedrijf. Stage Entertainment, het internationale bedrijf van Joop van den Ende, werd verkocht aan de Brits-Nederlandse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De transactie komt kort na de fusie met Albert Verlinde Entertainment. Lees het hele artikel.

5: Opvolger Soldaat van Oranje in de maak

Die andere grote musicalproducent die ons land rijk is, werkt druk aan een nieuwe productie. Producent Fred Boot van NEW Productions gaf aan bezig te zijn met de opvolger van Soldaat van Oranje. De nieuwe musical is gebaseerd op het boek Nieuw Amsterdam van Russell Shorto en heeft de werktitel Nieuw Nederlandt. Lees het hele artikel.

6: Musical Petticoat wordt tv-serie

Ook noemenswaardig: de originele Joop van den Ende-musical Petticoat schopt het tot de televisie. Het is vermoedelijk de KRO die een tv-serie maakt van de musical. Naar verluid zijn de opnames inmiddels begonnen. Lees het hele artikel.

7: Frozen in 2017 in het theater

Omgekeerd gaat Frozen vanuit de bioscoop de theaters in. Disney's Frozen was dé bioscoophit van 2013 en het is dan ook onvermijdelijk dat er een musical gemaakt moest worden. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt. Het is de bedoeling dat de musical in 2017 op Broadway te zien zal zijn. Lees het hele artikel.

30 december 2015, 20:08

Deel: