De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Koninklijke Musicals

Foto: Pietro & Silvia

Over Willem-Alexander mag er dan nog geen musical geschreven zijn; zijn overgrootmoeder Wilhelmina is dagelijks als personage op het toneel te bewonderen in Soldaat van Oranje. Ter gelegenheid van Koningsdag een lijstje met koninklijke musicals.

6. Grace the Musical

Bert Maas was een rijke zakenman met een fascinatie voor prinses Grace van Monaco. Zijn liefhebberij ging zo ver dat hij in 2001 uit het niets en met zijn eigen geld een musical op wist te zetten omtrent haar persoon. Bovendien liet hij speciaal voor de musical een theater in de vorm van een paleis bouwen in Amsterdam Zuidoost. Helaas mocht de pracht en praal niet baten en de musical ging failliet. Izzy Abrahami en Erga Netz maakten een documentaire over Maas en zijn musical: On Grace Kelly, Money and Dreams.

5. The King and I

Nog maar een paar decennia terug toerde de musicalafdeling van Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen regelmatig door Nederland met een veelvoud aan producties; van bekende titels tot zeldzamere musicals. In 1998 brachten ze The King and I van Rodgers en Hammerstein (jeweetwel, die van The Sound of Music) naar Nederland. Bekijk hieronder fragmenten uit de productie die in 2015 op Broadway te zien was.

4. Diana de musical

Vera Mann speelde in 2001 de rol van prinses Diana van Wales in deze one woman-musical. De musical ontstond naar aanleiding van een serie workshopvoorstellingen, in 1999 georganiseerd door scriptschrijver Maurice Wijnen. Aan de hand van Diana’s jurken, van trouwjurk tot designerjurk, vertelt Mann in de musical Diana’s levensverhaal. In 2010 was er even sprake van een nieuwe versie van de productie, maar die laat helaas nog op zich wachten.

3. Evita

Toegegeven: echt koninklijk bloed heeft ze niet, maar Eva (Evita) Perón heeft koninklijke allure. Maarliefst drie keer was de musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice in ons land te zien, te beginnen met een versie van Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in 1989. Vera Mann en Janke Dekker speelden Evita. In 1995 vertolkte Pia Douwes de rol in een productie van Joop van den Ende Theaterproducties, die de musical wederom bracht in 2007. Ditmaal werd de musical gelinkt aan een televisiezoektocht, die werd gewonnen door Brigitte Heitzer.

2. Elisabeth

Deze musical over keizerin Elisabeth van Oostenrijk is toch wel de ultieme koninklijke musical die er in ons land te zien is geweest. In 1999 maakte Pia Douwes furore in de rol van Elisabeth, nadat ze die in 1992 in de Weense oerversie creëerde. Superhit ‘Mijn leven is van mij’ staat al een aantal jaren in de top 3 van de Musical Top 50. En tsja, om die slotnoot kan je ook niet heen.

1. The Lion King

'De koning der musicals' wordt hij genoemd: The Lion King. De musical uit 1997, die net als Beauty and the Beast deel uitmaakte van een plan om het New Yorkse Times Square op te knappen, is de op twee na langstlopende musical op Broadway. Ook in Nederland deed de musical het goed: in 2004 produceerde Joop van den Ende Theaterproducties de musical in het Circustheater in Scheveningen, waar hij twaalf jaar later alweer terug is.

27 april 2015, 10:10

Deel: