De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Wim's Infographic: origineel & import

Wie produceerde er dit seizoen de meeste musicals? Hoeveel musicals stonden er voor langere tijd in welke theaters? En hoeveel musicals gingen er het afgelopen seizoen in première? Dat kan je zien in Wim's Infographic van musicalseizoen '14-'15. Dit is deel drie: originele en geïmporteerde musicals.

De 31 musicals die afgelopen seizoen in Nederland te zien waren, kunnen opgedeeld worden in twee categorieën. Ten eerste zijn er de originele musicals: in Nederland ontwikkelde producties. Daarnaast zijn er de geïmporteerde musicals: producties die in het buitenland zijn ontwikkeld en vervolgens naar Nederland zijn gebracht.

Het aandeel van beide categorieën is nagenoeg even groot. Er is maar één musical meer in Nederland gemaakt (16) dan er naar Nederland geïmporteerd zijn (15). Van de geïmporteerde producties komt het merendeel uit Amerika (11), gevolgd door Engeland (3 stuks: Hartsvrienden, Billy Elliot en De Heksen) en België (1 productie: Lelies).

Originele musicals

Toch is het best bijzonder dat er zoveel originele Nederlandse producties gemaakt zijn. Dat wijst er op dat er heel wat gaande is in de Nederlandse musicalindustrie. De meest succesvolle musical in ons land is van Nederlandse makelij en was afgelopen seizoen (nog steeds) te zien: Soldaat van Oranje (New Productions). Ook succesvol: Hij Gelooft in Mij (Stage Entertainment Nederland), Arthur en de Strijd om Camelot (I&L Producties), De Sprookjesmusical Klaas Vaak (Efteling Theaterproducties) en Sonneveld in DeLaMar (Stage Entertainment Nederland).

Nieuw en Nederlands

Naast deze al eerder geproduceerde Nederlandse producties, kwamen er het afgelopen seizoen een hoop nieuwe Nederlandse musicals bij. Stage Entertainment Nederland kwam met Moeder, Ik Wil Bij De Revue en de voormalige Albert Verlinde Entertainment-productie Een avond met Dorus. Bos Theaterproducties bracht jukeboxmusical Onder de groene hemel en Louis-Fritz Maurer kwam met Addicted to Blues. Het Ro Theater maakte De Zere Neus van Bergerac en Cook A Dream kwam met Waanzinnig Gedroomd. Dommelgraaf & Cornelissen haalde de Schmidt/Bannink-klassieker Heerlijk Duurt Het Langst uit de kast, en Project V kwam met de kleinschalige productie Lach of ik schiet.

Boekbewerkingen

Onder de nieuwe producties was een behoorlijk aantal boekbewerkingen. Alle boeken waarop de originele musicals gebaseerd waren, werden geschreven door Nederlandse schrijfsters. Zo maakte Bos Theaterproducties een musicalversie van Annie M.G. Schmidts Minoes. Het NJMT bewerkte Dochter van de Zilv’ren Maan van Marieke Frankema tot een musical; Dommelgraaf & Cornelissen Boy7 van Mirjam Mous. Genoeg vrouwelijke schrijfsters dus, maar aan musicals wagen ze zich nog maar zelden.

Mis je een musical? Dan horen we het graag! Stuur een mailtje naar hallo@watvindtwim.nl.

28 juli 2015, 19:07

Deel: