De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Wim's Infographic: de producentenpiramide

Wie produceerde er dit seizoen de meeste musicals? Hoeveel musicals stonden er voor langere tijd in welke theaters? En hoeveel musicals gingen er het afgelopen seizoen in première? Dat kan je zien in Wim's Infographic van musicalseizoen '14-'15. Vandaag deel één: de producentenpiramide.

Dit seizoen waren er niet minder dan 31 musicals te zien in ons land. Dit aantal omvat zowel musicals die dit seizoen in première gingen, als musicals die doorliepen vanuit een vorig seizoen.

Stage Entertainment Nederland produceert 23% van de musicals

Bijna een kwart van het aantal geproduceerde musicals kwam dit seizoen uit de stal van Stage Entertainment Nederland. Het aantal producties van Stage is niet voor niets zo hoog. Naast een aantal nieuwe producties, speelde Hij Gelooft in Mij (uit 2012) nog even door. Bovendien besloten Joop van den Ende en Albert Verlinde afgelopen januari om hun theaterbedrijven samen te voegen. Albert Verlinde Entertainment ging daarmee op in Van den Ende’s Stage Entertainment. De musicals die Verlinde opzette, zoals Dreamgirls, The Sound of Music en Een avond met Dorus gingen daardoor verder als Stage-musical. Verlinde’s Sonneveld kreeg een reprise in Van den Ende’s DeLaMar Theater onder de titel Sonneveld in DeLaMar.

M-Lab volgt na Stage Entertainment Nederland

Stage Entertainment Nederland wordt gevolgd door M-Lab, een initiatief van Van den Ende. Dit theater aan het IJ produceerde afgelopen seizoen vier musicals: The Last Five Years, De Heksen, RENT en onlangs Dogfight. Ook was de Vlaamse productie Lelies in M-Lab te zien, maar omdat dat geen productie van M-Lab zelf is, staat die musical vermeld als productie van de oorspronkelijke producent (Judas TheaterProducties). Toch een indrukwekkend aantal voor dit musicallaboratorium.

Derde plaats: Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment en Bos Theaterproducties

Op de derde plaats van het grootst aantal geproduceerde musicals dit seizoen staan Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment en Bos Theaterproducties. D&G Entertainment, die graag Nederlands repertoire wil brengen, kwam met de Schmidt & Bannink-klassieker Heerlijk Duurt Het Langst en een bewerking van Mirjam Mous’ boek Boy7. Ook Bos Theaterproducties bracht één volwassenvoorstelling en een kindervoorstelling: Onder de groene hemel en Minoes.

Volgende week deel twee van de infographic. Mis je een musical? Dan horen we het graag! Stuur een mailtje naar hallo@watvindtwim.nl.

16 juli 2015, 10:10

Deel: