De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Infographic '15-'16: origineel en import

Wie produceerde er dit seizoen de meeste musicals? Hoeveel musicals stonden er voor langere tijd in welke theaters? En hoeveel musicals gingen er het afgelopen seizoen in première? Dat kan je zien in de infographic van musicalseizoen '15-'16. Tijd voor deel twee: over originele en geïmporteerde musicals.

De 32 musicals die afgelopen seizoen in Nederland te zien waren, kunnen verdeeld worden over twee categorieën. Ten eerste zijn er de originele musicals: in Nederland ontwikkelde producties. Daarnaast zijn er de geïmporteerde musicals: producties die in het buitenland zijn ontwikkeld en vervolgens naar Nederland zijn gebracht.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen er in beide categorieën ongeveer evenveel musicals waren, zijn er dit jaar meer originele producties dan importmusicals. Best bijzonder dus! Onder de importmusicals bevinden zich voorstellingen als Pippin, Jesus Christ Superstar en PRISCILLA, Queen of the Desert, die in de originele taal en met buitenlandse cast en al naar Nederland kwamen.

(Biografische) jukeboxmusicals

Een groot aantal van de originele Nederlandse musicals van het afgelopen seizoen zijn te categoriseren als jukeboxmusicals: musicals met muziek van een artiest of groep. Denk aan In de ban van Broadway met muziek van de Bee Gees, SKY met muziek van Marco Borsato en The Bodyguard met hits van Whitney Houston. Vooral populair in Nederland zijn jukeboxmusicals die ook biografisch zijn. Het afgelopen seizoen zag je bijvoorbeeld Robert Long, In bed met Edith en Marlene over Edith Piaf en Marlene Dietrich, en een reprise van Addicted to Blues over Billie Holiday. Omgekeerd bevonden zich onder de originele producties ook biografische musicals die geen jukeboxmusicals waren, zoals een vernieuwde versie van Amandla! Mandela over Nelson Mandela, en Het meisje met het rode haar over verzetsstrijdster Hannie Schaft.

Boekbewerkingen

Ook de boekbewerkingen deden het goed dit jaar. Had je De Tweeling van Tessa de Loo of Spijt! van Carry Slee al uit, dan kon je het afgelopen seizoen meteen door naar het theater voor de musicalversie. De jongste doelgroep kon zich vermaken met Raad eens hoeveel ik van je hou, naar het boek van Sam McBratney. Ook verschillende sprookjes werden tot musicals bewerkt: De Gelaarsde Poes bijvoorbeeld, De Klokkenluider van de Notre Dame en Pinokkio.

24 augustus 2016, 16:04

Deel: