De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Wim's Infographic: titels & genres

Wie produceerde er dit seizoen de meeste musicals? Hoeveel musicals stonden er voor langere tijd in welke theaters? En hoeveel musicals gingen er het afgelopen seizoen in première? Dat kan je zien in Wim's Infographic van musicalseizoen '14-'15. Deel twee: titels en genres.

Dit seizoen waren er niet minder dan 31 musicals te zien in ons land. Dit aantal omvat zowel musicals die dit seizoen in première gingen, als musicals die doorliepen vanuit een vorig seizoen. Welke titels waren het ookalweer? Nou, deze dus:

Globaal gezien kunnen al die musicals onderverdeeld worden in een aantal genres. Natuurlijk vallen sommige musicals in meerdere categorieën, maar in het onderstaande stukje infographic vind je een overzicht van de meest voorkomende genres van dit seizoen. Daarin is te zien dat musicals met een dramatisch verhaal (denk: Dogfight, Hartsvrienden, Soldaat van Oranje, Kiss of the Spider Woman) het best vertegenwoordigd waren: 14 musicals (dus bijna de helft van het totale aantal) valt binnen dit genre. Daar tegenover staan 7 komedies.

Jukeboxmusicals

Musicals met muziek van een bekende artiest of popgroep, ofwel jukeboxmusicals, hadden een groot aandeel dit seizoen. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen twee varianten: biografische musicals, over en met muziek van een artiest of muziekgroep, en niet-biografische jukeboxmusicals, waar een nieuw verhaal is gemaakt met gebruik van bestaande muziek. Uit de eerste categorie kon je dit seizoen musicals zien over Jezus (Jesus Christ Superstar in Concert), Billie Holiday (Addicted to Blues), Wim Sonneveld (Sonneveld in DeLaMar) en Tom Manders slash Dorus (Een avond met Dorus). Er waren evenveel niet-biografische jukeboxmusicals te zien: met muziek van Boudewijn de Groot (Onder de groene hemel), The Supremes (Dreamgirls), Kinderen voor Kinderen (Waanzinnig Gedroomd) en een hele reeks Nederlandse artiesten uit de twintigste eeuw (Moeder, Ik Wil Bij De Revue).

Thrillers

Bij het woord musical zal je niet zo snel denken aan thrillers. De thrillermusical is dan ook redelijk zeldzaam, maar afgelopen seizoen werd er weer een klassieke thriller uit de kast gehaald: de Reisopera bracht Sweeney Todd. Voor de wat jongere doelgroep was er de thriller Boy7, geproduceerd door Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment.

Volgende week kan je deel drie van de infographic verwachten. Mis je een musical? Dan horen we het graag! Stuur een mailtje naar hallo@watvindtwim.nl.

20 juli 2015, 10:10

Deel: