De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Voorbeschouwing: Musicalseizoen ’15-‘16

Foto: Canon in 2D

Het nu in de theaters-lijstje is eindelijk weer een beetje vol aan het raken, en dat betekent dat musicalseizoen 2015-2016 van start is. Peter Pan (NJMT) en Wickie de Musical (Studio 100) hadden al in augustus hun eerste voorstelling, en gisteren beleefde Grease (Stage Entertainment Nederland) haar première. Wat krijgen we het komende seizoen allemaal nog meer te zien?

1. Oorlogsmusicals

Dat Soldaat van Oranje van NEW Productions het wel erg goed doet, zal alle andere theaterproducenten niet ontgaan zijn. Zou dat de reden zijn waarom zij ook op spannende oorlogsverhalen inzetten? Dit seizoen kan je, naast het eeuwig doordraaiende SvO, uitkijken naar Het meisje met het rode haar (Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment) over het leven van verzetsstrijdster Hannie Schaft. Daarnaast brengt Stage Entertainment Nederland De Tweeling naar het boek van Tessa de Loo, met muziek van Ilse DeLange (daarmee een van de weinige vrouwelijke musicalcomponisten in Nederland!).

Lees ook Verdieping: de Tweede Wereldoorlog in Musicals.

2. Internationale hits

Mocht je het aanbod van Nederlandse musicals te beperkt vinden, dan heb je er nu minstens drie internationale opties bij. Al in februari werd bekend gemaakt dat Van Lambaart Entertainment PRISCILLA, Queen of the Desert naar Theater Carré brengt. Onlangs werd onthuld dat Jason Donovan de hoofdrol gaat spelen in deze Engelstalige versie. Het World Forum Theater in Den Haag komt met een eigen internationale hit: Jesus Christ Superstar met oorspronkelijke film-Jezus Ted Neeley. En dan zijn we er nog niet: ook Pippin van Stephen Schwartz komt naar Carré, compleet met Amerikaanse cast.

3. Biografische musicals (het zal ook eens niet)

Bio-musicals doen het altijd goed; er is immers al een fanbase of in ieder geval een bekende naam om bezoekers mee te trekken. In het najaar gaan er twee biografische musicals in première. Janke Dekker Producties komt met Willem Ruis, de show van zijn leven over de televisiepresentator; Stage Entertainment Nederland brengt Robert Long over de zanger. Tenslotte presenteert het voormalige Albert Verlinde Entertainment samen met Music Hall een revival van Piaf, de Musical over Edith Piaf. Bos Theaterproducties brengt ook een revival, en wel die van Amandla! Mandela; deze keer dezelfde hoofdrolspeler, andere muziek.

Lees ook: Nederlandse jukeboxmusicals: bio-musicals.

4. Debutanten

Komend seizoen maakt een niet gering aantal acteurs en actrices hun musicaldebuut. Denk bijvoorbeeld aan Romy Monteiro, die de hoofdrol gaat spelen in The Bodyguard (Stage Entertainment Nederland). En niet alleen zij, maar ook Mark van Eeuwen, Dave Mantel én Patrick Martens maken in deze productie hun musicaldebuut. Stage Entertainment NL komt met meer namen van buiten het musicalcircuit. Zo speelt Tim Douwsma met zijn hoofdrol in Grease voor het eerst in een musical. Meer nieuwkomers zie je in SPIJT de musical (Homemade Productions) en Robin Hood en het verdwenen goud (I&L Entertainment).

En verder..

Verder zie je dit seizoen de reprise van RENT (M-Lab), en de revival van Beauty and the Beast (Stage Entertainment NL). Daarnaast kan je naar het theater voor Sprookjesboom de Musical: een wonderlijk muziekfeest (Efteling Theaterproducties), Suske en Wiske - De Circusbaron (Van Hoorne Entertainment), De gelaarsde poes van het RO Theater, en een revival van De Klokkeluider van de Notre Dame van OpusOne. Rick Engelkes Producties brengt bovendien Dolfje Weerwolfje, Theater Terra komt met Koning Arthur en Homemade Productions brengt naast SPIJT ook Hotel de grote L. In navolging van Vijftig tinten… de parodie brengt Senf Theaterproducties de voetbalparodie Pumps en Penalties, en Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment komt met de komedie Nonsens. Bekijk voor een totaal overzicht de pagina verwacht.

Ongetwijfeld worden er gedurende het theaterseizoen nog nieuwe musicals aangekondigd. Houd Wat Vindt Wim? dus in de gaten!

13 september 2015, 16:04

Deel: